2011/08/13

Piparjuurisosetta pakkaseen

Vihdoinkin selvisi tuossa heinäkuussa mitä ihmettä kasva tuossa raparperien kavereina; piparjuurta. Meillä muksut syöneet mummulassa kyllä piparjuuritahnaa mutta minulle se on aivan uusi tuttavuus kun en siitä ole pahemin mitään koskaan tehnyt joskus harvoin enkä edes muista mihin..
Nämä kerätty ensimmäisenä ja oikeesti saapi kaivella syvältä jos kohtuu kokoisia haluaa. Enkä yhtään tiedä kuinka noita on aikaisima vuosina käytetty kun me tässä ollaan vasta vuosi oltu, aikaisemmat asukkaat eivät varmaankaan yhtään..
Tämän päivän sato oli paljon isompi mutta siitä en kuvaa ottanut vain valmistin suoraan tuota tahnaa.


400 g piparjuurta (3 kpl)
1 dl vettä
2 dl jäämurskaa
1 dl viinietikkaa
2 tl suolaa

Pese piparjuuret ja laita ne imemään kylmää vettä muutamaksi tunniksi. Kuori piparjuuret ja leikkaa ne kuutioiksi. Laita kuutiot leikkuuterillä varustettuun ruokamikseriin tai tehosekoittimeen, lisätkää vesi ja jäämurska, ja aseta kansi päälle. Käynnistä kone ja hienonna seos tasaiseksi tahnaksi 2 minuuttia.
Viinietikka pysäyttää piparjuuren entsyymireaktion. Jos haluat miedon makuisen tahnan, lisää viinietikka välittömästi, jos taas mahdollisimman voimakkaan, odota kolme minuuttia ennen viinietikan ja suolan lisäämistä.
Pakkaa tahna tiiviisti pieniin lasipurkkeihin, sillä altistuminen ilman hapelle vie piparjuurelta aromin. Piparjuuri säilyy hyvälaatuisena jääkaapissa kuusi viikkoa. Pidempää säilytystä varten tahnan voi pakastaa.

 Pakastan ensin näin pakastemuotteihin ja sitten siirrän pussiin. On helppo sieltä sitten ottaa käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti